Tema
Kısaltma Cesareti: 300 Kelimelik Paragrafı Üç Cümleye İndirirken Neyi Korumalı?
6 yazı
- 06CumartesiFarklı Açı·
Yıllarca 300 kelimelik paragrafları temiz editörlük adına üç cümleye indirdim; meğer metni berraklaştırmak yerine okurun iddiaya inanmasını sağlayan gerekçeleri ve koşulları çöpe atıyormuşum.
Kısaltma Fetişi: 300 Kelimeyi Budarken Argümanın Omurgasını Kırma Hatası
Bir paragrafı kısaltmak kelime sayısını düşürmekten ibaret değildir. İddia, gerekçe ve koşul sacayağını bozan her budama, metni berraklaştırmaz; sadece ikna gücü sıfırlanmış bir dogmaya çevirir.
Yazıyı oku →
- 05CumaFramework·
Yıllarca paragrafları kısaltırken sadece sıfatları eledim; metin kısalıyordu ama ağırlığı hiç azalmıyordu. Asıl mesele kelime silmek değil, paragrafın taşıyıcı kolonunu bulup geri kalan tüm güvenceleri feda edebilmekmiş.
300 Kelimeyi 3 Cümleye İndirme Matrisi: Taşıyıcı Kolon ile Süs Ayrımını Yapan 3 Filtre
Yıllarca paragrafları sıfat budayarak kısaltabileceğimizi sandık; oysa metni hafifleten şey kelime silmek değil, yazarın korkuyla eklediği şerhleri ayıklayıp paragrafı üç taşıyıcı cümleye indirgemektir.
Yazıyı oku →
- 04PerşembeVaka İncelemesi·
Yıllarca bir özelliği veya hatayı açıklarken 300 kelimelik dev paragraflar döşedim; Basecamp'in metin disiplinini atölyemde test edene kadar her detayın okuru değil, sadece yazarın kaygısını rahatlattığını fark etmemiştim.
Basecamp'in 300 Kelimelik Açıklamayı 3 Cümleye İndirdiği Gün: Budama Zanaatında Ne Kaldı, Ne Gitti?
Basecamp'in metin budama disiplininden yola çıkarak; 300 kelimelik savunmacı paragrafları Sorun, Mekanizma ve Bedel omurgasıyla 3 taşıyıcı cümleye indirmenin mikro-zanaatı.
Yazıyı oku →
- 03ÇarşambaVeri·
Yıllarca 'detay vermezsem eksik kalır' diye 300 kelimelik paragraflar döşedim; oysa cümle 43 kelimeyi aştığı anda kavrayışın %10'a çakıldığını sayılar yüzüme çarptı.
Kavrayışın Çakıldığı Eşik: Paragrafı 3 Cümleye İndirmenin Bilişsel Matematiği
Cümle uzunluğu 40 kelimeyi aştığında okurun kavrayışı %10'un altına çakılıyor. 300 kelimelik blok paragrafları anlam kaybı yaşamadan üç sağlam cümleye indirmenin bilişsel matematiği ve budama zanaatı.
Yazıyı oku →
- 02SalıAna Makale·
Yıllarca uzun paragraflarımı kısaltırken en kolay yolu seçtim: sıfatları ayıkladım, zarfları sildim ve metni 80 kelimeye indirdim; sonuçta metin kısaldı ama okuru ikna eden tek canlı sürtünme de yok oldu.
300 Kelimelik Paragrafı 3 Cümleye İndirirken Taşıyıcı Kolonu Kesmemek
Uzun paragrafları kısaltmak kelime sayısı eksiltmek değil, binayı ayakta tutan taşıyıcı kolonları süslerden ayırma zanaatıdır.
Yazıyı oku →
- 01PazartesiAçılış·
Yıllarca bir iddiayı üç yüz kelimeyle savunmadığımda yazının 'hafif' kalacağından korktum; oysa okurun gözünde o koca bloklar derinlik değil, yazarın kendi zihnini sayfada temizleme tembelliğiydi.
300 Kelimelik Korku: Paragrafı Kısaltmak Neden Eksiltmek Değildir?
Uzunluk derinliğin kanıtı değil, henüz temizlenmemiş bir taslağın belirtisidir. 300 kelimelik bir paragrafı fikri sakatlamadan üç cümleye indirmenin zanaatı.
Yazıyı oku →